“人氣打卡日式西餐”
Peko Peko Eatery的評論

Peko Peko Eatery
使用外送服務
香港排名第1,840 (共 15,736 間餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2022年6月23日的評論 透過行動裝置

經過親都好多人既餐廳,特登約埋朋友黎試試~好高質既日式西餐,環境靚坐得舒服,食物又好高水準,一定要bookmark!!

❤️扇貝明太子意大利麵 帶子未煎熟透非常鮮嫩,好香好鮮甜,目測明太子醬汁有d偏流質,但一拌意粉,意粉沾滿汁,好香好好甜。好中意意個味,未食完已經諗幾時要再食過!!
蒜香海蜆意大利麵(鮮茄汁)賣相靚靚既意粉,味道酸酸甜甜,蜆肉大大隻,好足料~source 除左鮮茄汁,仲可以揀白酒汁~
柚子凱撒沙律 温泉蛋+鯷魚碎碎+煙肉+柚子凱撒汁,沙津夠新鮮,又甜又爽口
脆炸日本針魚 2大塊炸得好香脆,肉質結實彈牙
Cappuccino 口感順滑,咖啡味濃郁
桂花火焙烏龍 茶味清香,淡淡既炭焙香氣,好有文青感

參觀日期:2022年6月
感謝 cheshirecatfoodie

2022年5月26日的評論 透過行動裝置

我又去• ℙ ℙ ✨•吃晚餐啦~餐廳由五星級酒店廚師主理,每道菜都賣相特別,配搭又有特色。品嚐過數次依然覺得質素不錯,所以再次到訪啦~

除了基本款的受歡迎菜式,最近更加入不少新款前菜,就試試吧☺️。

「 溫泉蛋卡邦尼 $118 」

奶香味比較重的卡邦尼,醬汁不稠,吃多也不膩。

「 扇貝明太子意粉❤️$158 」

每次到訪必點這個扇貝明太子意粉,扇貝煎香,明太子忌廉與三文魚子很配,不錯唷~

「 蟹肉牛油果船$98 」

比想像中更好吃的蟹肉牛油果船,軟身的牛油果搭配脆藜麥、黑白芝麻、杏仁片和鮮甜蟹肉,口感相當豐富。

「 炸胡麻雞$78 」

「 心太軟配香芋雪糕$78 」

雪糕是自家製,有濃濃的芋香,好吃唷~

當天被安排坐在室外,天氣有點熱,也可能是快下雨的關係,有不少飛蟻。下次坐面比較好呀~

參觀日期:2022年5月
感謝 Foodieyanyannn
2022年5月13日的評論 透過行動裝置

相信荃灣嘅街坊都知道呢一間平時係海之戀都成日要等位,每次食飯時間都一大堆人圍住個門口,所以唔想同人爭位嘅我就冇試過後未見到原來佢哋有個,勁chill嘅outdoor seats望住海景即刻plan咗要去,但係琴日落大雨真係喊出嚟 (;´༎ຶД༎ຶ`) 不過book咗位就照去估唔到食物質素都幾高

Taco Salad ($108) 一上枱嘅時候勁香,平時好鍾意食nachos,呢個有啲似nachos沙律版加埋中間好大pat嘅半熔嘅車打芝士同底嘅豬肉碎,所以食落去更加香

另外仲嗌咗軟殼蟹墨西哥夾餅($98)好大隻軟殼蟹熱辣辣新鮮炸出嚟真心正加埋勁多蟹籽同仿魚子醬撈埋啲沙律醬好邪惡❤️青瓜同甜菜葉幾新鮮,加埋落去幾refreshing,平衡返唔會太油膩

烤乳豬捲 ($248) 係佢哋嘅signature,食完真心好有驚喜✨乳豬外皮烤得好脆,而且底煎過,所以一上枱已經勁香 乳豬包住嘅係用茴香調味過嘅豬肉,香料令成道菜唔會好油膩 伴碟薯蓉都打得好滑真心唔錯 係一碟好有心思設計嘅特別主菜

同朋友都一人嗌咗啲嘢飲,洛神花紅茶($42)原個茶壺上真心大壺到有啲震撼,而且飲落去好舒服(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 朋友嘅Mixed Berries smoothies ($48) 都好足料,奶味同莓味平衡得啱啱好,酸酸甜甜幾好飲

總括嚟講呢間餐廳嘢食真心高質,設計都好有心思而有創意✨室內環境其實都幾好坐嘅,如果可以出去坐outdoor seats應該幾chill~同埋店員嘅service都幾好☺️終於明點解咁多人排隊

❃注意❃
當日隔離枱有人慶祝生日,見到佢哋嗌咗份心太軟,餐廳會係木盤上寫Happy birthday,心太軟上面仲插咗蠟燭️職員都會同壽星講生日快樂~感覺佢哋都幾friendly,想慶祝生日絕對可以考慮呢間餐廳呀

參觀日期:2022年5月
感謝 flogwithme
2022年1月9日的評論 透過行動裝置

去完朋友屋企落咗去海之戀商場行吓Donki
最後因為太肚餓都系去左醫肚先
去左呢間叫Peko peko既cafe restaurant
見佢有室外坐就緊系揀室外啦 呢啲天氣就最岩

2022年1月6日的評論 透過行動裝置

舊同事聚舊好地方

而家好多餐廳都有限時,限時90分鐘
因為要趕及十點清場
呢日約咗舊同事食飯,舊同事遲到
餐廳好好,等我同事到齊先計時
最後都無趕我地走
大家傾到唔捨得走,好開心

呢間餐廳之前食過覺得幾好味
價錢中價,少貴,但賣相靚,味道又唔錯
值得再嚟

上次食過覺得好味嘅今次再encore

甜蝦帶子他他 $128
上次都有叫,好似一碟可觀賞嘅珍珠一樣盛上
有日本帶子、甜蝦、蘋果及柚子汁混在一起
再夾埋旁邊的印度脆餅一起吃
脆、甜、鮮一次過湧入味蕾,yummy

釀海鮮南瓜批 $198
上次食過覺得好味,成個南瓜都可以食架
吸晒海鮮味嘅南瓜,好清甜好好味
海鮮有三文魚、大蝦、蜆、青口

蟹肉牛油果船 $88
鍾意食牛油果嘅我今次要試吓佢
牛油果上滿滿的鮮蟹肉、蟹籽、蜜桃、雜果仁
味道相當夾

直程好味到想撈飯嚟食

男人要食飯
香蒜和牛粒炒飯 $148
終於有嘢要扣分
就係和牛唔夠嫩,麻麻地
但係個和牛粒炒飯就相當好味
粒粒都有和牛香味,有口勁
連平時唔多食飯嘅我都忍唔住食咗半碗

今日其實專登俾個驚喜同事
心太軟配自家製雪糕 $78
準備咗生日甜品,同事見到好驚喜好開心
仲話唔會同我分享個甜品
要自己一個人食晒
雪糕我選咗玫瑰味,覺得幾特別
原來雪糕係餐廳自家製,味道唔太甜幾好味

佢話唔同我哋分享
所以我哋另外叫咗個甜品
黑朱古力香橙榛子慕絲蛋糕 $58
估唔到呢個蛋糕咁有驚喜
黑朱古力內收藏的香橙係雪凍咗㗎
香橙配朱古力真係perfect match
中和咗朱古力嘅甜又帶有果香
好味到唔記得影入面

雖然少貴,但食得開心又滿足

Peko Peko Eatery (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖

參觀日期:2021年12月
2  感謝 Lovecathcath

查看過Peko Peko Eatery的旅客也查看過

去過Peko Peko Eatery嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片