“甜入心❤ 黃到金💛 甜姨姨”
甜姨姨的評論

甜姨姨
香港排名第44 (共 686 間甜品)
價位: US$4 - US$13
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 北角
描述: 由電視製作人戚其義和藝人陳豪開設,人氣排隊港式甜品店,亦是迷你木桶豆腐花的始祖,還有超人氣的足料甜品例如芝麻豆腐西米露配芝麻雪糕。
2020年11月21日的評論 透過行動裝置

邊個話夏天先可以食冰㗎
秋冬凍住食刨冰先夠過癮
天后人氣甜品店甜姨姨開到嚟銅鑼灣啦✌
黃到金 - 楊枝甘露 HKD$98
黃襟襟既刨冰面頭有一片金箔 名副其實黃到金 1次過食到3種層次同味道 黃色既楊枝甘露刨冰淋上芒果醬汁,芒果味道更加濃郁香甜 中間白色既係椰子綿綿冰,起初以為白色無咩味,點知味道原來係咁清香 加上裡面仲有好多芒果粒粒,好滿足呀❤ 以為一直食到尾都係冰⁉️原來最底層係驚喜嘅芒果布甸 x 楊枝甘露糖水,哩個mixing真係令人好surprise 不得不提嘅一定係面頭白色既豆腐奶蓋 第一次食已經好鍾意 豆腐味道好香濃,好想encore呀
台式椰汁仙草手工芋圓 HKD$48
材料好豐富好多料有齊芋圓、仙草、紅豆、西米、紫米、珍珠 味道唔會好甜,啱哂心大心細又食完怕肥既我
甜姨姨私房甜品 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街11號地舖

參觀日期:2020年11月
3  感謝 foodie_anniechan

2020年8月30日的評論 透過行動裝置

店鋪:甜姨姨私房甜品 (天后)
地址:天后清風街13號地下

炎熱暑假嘅尾聲,去咗天后區甜品黃店解一解暑。呢間星級甜品店「甜姨姨私房甜品」,推出咗全新「爆芒」特飲,想趁住呢個機會為大家送上冰涼爆炸甜蜜蜜小確幸

呢杯「爆芒」唔係講緊手機跌咗落地果種嘅「爆Mon」,而係香甜芒果同芒肉汁,加上爆炸糖、椰汁冰、沙冰,製成嘅特飲,包你飲一啖,個口入面都會不停涼浸浸咁爆黎爆去,係好sweet好新奇嘅消暑飲品呀❄️

今個炎熱夏天,等甜姨姨幫你解解暑☃️

參觀日期:2020年8月
感謝 hinsonfoodhk
2020年6月11日的評論

定價算少高,而且要排隊等待。

食品選擇多,最有名是榴槤~不過本人不吃未能評價。

芒果豆腐花正常,芒果肉不多不過都甜。整體CP值一般。

參觀日期:2020年6月
2  感謝 chu1007
2019年10月30日的評論 透過行動裝置

和朋友吃完晚飯,到天后找甜品吃。知道有此甜品小店,特意來支持一下

餐牌內的甜品選擇很多,而且也有特色小食。看到店內有鹹蛋黃醬售賣,所以都點個小吃來試一試

鹹蛋黃醬魚蛋 - 鹹蛋黃醬份量很多,每一粒魚蛋都能沾滿醬汁。鹹蛋黃醬味道濃郁,和魚蛋的味道是出奇地夾!魚蛋亦爽口彈牙,此小吃很快給我們秒殺

芒果糯米糍 - 鮮甜芒果肉塞滿了煙韌的糯米糍,再加上脆卜卜的粟米片,多重口感

雙色湯丸配豆漿 - 湯丸是黑芝麻和花生朱古力!花生朱古力的花生味很濃郁,而且不會很甜!豆漿則非常香滑,天氣開始涼吃是份外暖入心

在天后區的此甜品餐廳價錢合理,而且非常足料,是良心小店,必定會再來!

感謝 muisasa
2019年10月29日的評論

今日同同事打完邊爐,當然就要下下火。所以到了這間出名足料的甜品店食糖水。
地方環境明亮寬敞,設計簡約,可能就黎萬聖節,所有有好多裝飾,好有心思!喜歡食這些小店,服務親切友善。
點了這裡的特色推薦鹹蛋魚蛋,好多鹹蛋黃蓉包著大大粒口感好的魚蛋,好入味、咸香惹味之選!
甜品選了榴槤豆腐花,凍凍的好正喔!滿滿榴槤在上面,黃金色未食已經嗅到它的香甜,好滑好有口感,下面是滑溜的豆腐花,出奇的夾喔!甜品糖水都好多選擇,更有小食、pancake、中西式甜品,冬天更自製了一樽樽的醬汁,拌麵、拌飯或配飲品也可,無添加又健康!

參觀日期:2019年10月
感謝 pangpangeat

查看過甜姨姨的旅客也查看過

去過甜姨姨嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片