“開心的生日晚飯”
天外天的評論

天外天
30/11(週一)
20:00
香港排名第110 (共 14,630 間餐廳)
卓越獎
價位: US$400 - US$800
菜式: 中菜
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 宵夜, 早餐, 可預約
周圍地區: 尖沙咀
描述: 位於唯港薈廿八樓的天外天,是香港數一數二的海景餐廳。室外設全景大玻璃,客人享用佳餚時可將維港繁華盡收眼底。天外天致力打造最佳高級中菜的努力喜獲各界認同,歷年來獲奬無數。天外天連續六年在本地著名報章南華早報的百大餐廳名單上榜上有名,更榮獲世界權威飲食指南「米芝蓮」評選為香港澳門的「十分舒適餐廳」。此外,天外天在優質葡萄酒與菜式組合設計方面也獲美國頂級酒評雜誌Wine Spectator肯定,出色的品酒室格局和侍酒師的專業表現亦被多番讚揚。天外天亦連續第三年從超過100家餐廳之中脫穎而出,榮獲Wine Luxe雜誌評選為香港十大葡萄酒配對餐廳。
2 週前的評論

今次係我同太太第一次到天外天慶祝生日, 食物資素十分高. 我地order 了片皮鴨同季節先有既羊腩煲 ! 味道十分好 ! 由於我訂位時忘記了order window side 位置, 所以我地全晚都冇得靠窗坐, 不過天外天員工Ken Yik, 真係好好. 幫我地安排左係窗邊位, 可以拍照留念. Ken Yik 亦都知道我太太生日, 為我地送上壽包紀念 ! 真係十分感謝佢 ! Ken Yik 亦都好落力介紹天外天既食物, 仲經常幫我地清理抬上食物, 等我地食我安心清潔 !

參觀日期:2020年11月
感謝 hinson1992101

2020年10月2日的評論 透過行動裝置

早幾日慶祝另一半生日,晚餐選擇了Hotel ICON的天外天中菜❤️ 想不到服務和食物質素也有驚喜!

由於我比較遲book枱所以訂枱的時候已經知道未必可以有靠近窗邊的位置. 去到嘅時候原來最後都安排左一個窗邊位置俾我哋 可以一邊食飯一邊欣賞靚景

湯類叫咗一碗菜苗拆蟹肉羹同一碗海鮮酸辣湯 好正好足料,酸辣湯也很惹味!

之後上的就是黑松露蛋白炒龍蝦球和鮑魚拌遼參. 一人份量剛剛好,松露龍蝦球有驚喜,龍蝦球非常新鮮又彈牙 蛋白非常鮮味滑溜另一半也讚好不絕!

接下來的菜是黑蒜鮑魚雞煲和牛肝菌醬烤骨,兩道菜的味道也很不錯!黑蒜鮑魚雞煲雞件新鮮入味 食粒黑蒜也中和了油膩的感覺!牛肝菌醬烤骨是用上了新鮮豬肋骨,炆得非常入味,送飯食一流!

由於book枱時已經一早訂了小蛋糕,餐廳經理Ken Yik 也非常細心,在一個適當時候把蛋糕遞上還幫忙我們拍照 仲送上祝福❤️

成餐飯都食得好開心,食物質素比想像中好!而且服務也非常貼心,經理亦都會間唔中問吓我哋叫嘅食物啱唔啱食,好有禮貌,成餐飯都食得好舒服 下次會再去光顧

感謝 Doubley_l
2020年9月22日的評論

第一次到天外天晚膳,感覺非常好,維港景色優美、服務員親切細心,特別多謝服務員傑仔的招待,為我們仔細介紹菜式,知道我們是拍拖周年紀念後更送上精緻甜品為我們慶祝,非常感謝!

感謝 Maha_Kwong
2020年9月16日的評論 透過行動裝置

第一次到天外天用餐,感到食物質素及服務均非常出色。由門囗到入坐,同事們均非常貼心,又幫忙拉座椅及提醒有信封存囗罩。經理Vincent 亦有細心講解menu, 介紹食物之時亦有詢問我們有冇食物敏感。我們對於食物味道亦相當滿意。尤其凍頂烏龍茶燻鴿肉質嫩滑。今次三人聚會,只點了幾款菜式。下次一定會再去試試其他菜式。

感謝 wenwenwater
2020年9月14日的評論 透過行動裝置

員工服務態度親切友善,值得讚賞,特別是餐廳經理Vincent,細心安排坐位及美食,令朋友的生日飯, 添上色彩,加分加分!望著美麗的景色,非常愉快,香港景色真色真係好靚! 食物環境服務....100分!下次一定會再黎

感謝 YiH285

查看過天外天的旅客也查看過

去過天外天嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD