“無想像中咁複雜”
油麻地果欄的評論

油麻地果欄
香港排名第52 (共 434 間購物)
卓越獎
景點詳細資料
2018年4月28日的評論

最近有一套戲講果欄,令依度多左人關注。以往大家講起果欄會諗起黑幫,但現實就唔係咁。首先入面都叫做衛生整齊,生果亦無出面賣得咁貴,真係得閒可以去行下!

感謝 poonchiulam

2018年4月17日的評論 透過行動裝置

油麻地水果批發市場,亦稱為「果欄」,水果批發在凌晨時分,而在白天時間也有水果零售,果欄提供各式各樣新鮮水果,價錢方面物有所值,有意購買水果可以多走幾步,比較攤位價錢。除了購買水果,走進果欄不難發現各果欄的舊有招牌,完全感受到果欄的多年歷史,即使到今天果欄仍然難以被取代。

1  感謝 Smile_and_Breathe
    2018年4月10日的評論 透過行動裝置

水果款式多,售賣時令水果,價錢也比超市賣得平,也新鮮很多。

有少部份需要原箱買,也可以散買。

我是黃昏去的,超級多人呀。

感謝 ccbb20101127
    2018年4月3日的評論 透過行動裝置

來這裡不是特別想要買水果。
    為了是看這裡的舊建築,觀察這裡的生意運作,了解幾十年幾來香港水果批發運作。
    其實水果大多在晚上運到這邊,再分發到全港各區。近年由於市場需要,白天的時候果欄會變身成為零售市場,許多市民前來選購。

感謝 sarahcheung523
    2018年3月27日的評論

今次專登黎買西西里檸檬, 買返兩PACK返去燉冰糖, 順便買左熊本士多啤梨同埋澳洲手指堤. 價錢唔洗講平過出面超市啦肯定. 不過西西里檸檬係出面真係唔多見到有得買.

感謝 rexling

查看過油麻地果欄的旅客也查看過

去過油麻地果欄嗎? 請分享您的經驗!