“。寧靜的晚飯。”
LIS Café的評論

LIS Café
訂位
訂位
香港排名第1,730 (共 13,792 間餐廳)
菜式: 亞洲菜, 國際菜
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 自助餐
周圍地區: 黃竹坑
3 週前的評論

又一個放工的夜,住香港仔的朋友約我晚飯,但又想避開人潮,所以去了Lis Café。他說他之前去過,中環過去不遠且環境不錯。當晚我們到達,人真的不多,以往的自助餐現已變了set dinner,這樣更好。

我們點了二人餐,前菜、沙律、餐湯、主菜、甜品都包括,正在做7折優惠,所以每人加埋一,$300有找,比去西餐廳更抵食!!

刺身拼盤有鮭魚,吞拿魚、牡丹蝦,份量不多但鮮味。沙律選了慢煮雞胸鳳梨沙律和鮮蝦柚子沙律。湯則選了花膠瑤柱螺頭燉菜和海鮮龍蝦湯。

主菜選擇都不少,最後還是選了西冷和羊扒!意想不到的是份量很巨型,牛扒是大大塊的,大過塊面,而且網燒紋理亦好突出。羊架如是,3大件,件件厚肉。燒烤程度拿捏得十分不錯。

最後的甜品是梳乎厘成個足球咁大,有幾款味可以揀,雲呢嗱、姜汁、朱古力,但最後揀左香橙甜酒,因為出面比較少食到。簡單的晚飯突然變得咁豐富,呢個set dinner都算抵食。

參觀日期:2020年4月
感謝 Junericee

2020年3月21日的評論 透過行動裝置

今晚同朋友慶祝生日 想食自助餐但又驚多人唔安全‍♀️ 搵到如心既buffet轉左all you can eat既形式 又有減價 好似幾好喎

座位都好寬闊我哋仲好好彩 有得坐入VIP房☺️☺️ 獨立空間比較靜 又唔使出去同人迫

當晚用紙仔填完就可以交俾職員食物好快就送上 職員服務態度非常好

海鮮味嘅擺盤都好豐富好靚一啲都唔馬虎

蜆完全無沙 都幾鮮甜 一定要食阿拉斯加蟹腳 清甜美味並且肉嫩 蟹腳內既蟹肉都好豐滿 啖啖肉完全唔需要點任何醬料 蟹肉仲係一絲絲嘅 可見好新鮮

刺身方面雖然比平時嘅選擇少但主打三文魚吞拿魚都有 三文魚仲好肥美 encore左好多次

食完啲冷盤 飲番個熱湯暖暖胃先

中湯:花生眉豆煲雞腳
西湯:海鮮忌廉湯

兩款湯都好好飲喎尤其係中湯 雖然材料唔名貴但足料煲得好甜又唔油膩

熱食仲有芝士忌廉汁焗蠔、薑蔥焗蠔、黑椒牛仔骨、香草牛油煎大蝦等等,每款試一試都好飽

西班牙豬肩肉同烤羊柳都唔錯 烤得幾香 羊羶味 較輕 加上肉質嫩滑軟腍 同燒羊架嘅感覺完全唔同

甜品梗係要食haagen dazs雪糕啦 牛奶布丁都超滑溜 又重奶味 食幾杯都無問題

雖然食物嘅款式少左 但起碼唔使同人迫 可以靜靜地食餐飯都唔錯☺️

參觀日期:2020年3月
感謝 MadWithXandy
Lhotel_GM,LIS Café 的 General Manager,回應了這篇評論回覆日期:2020年4月17日

尊貴的 MadWithXandy賓客,

感謝您抽出寶貴的時間來分享您於LIS Café的用餐體驗。
我們很高興得悉本餐廳的任點任食晚餐及服務質素能達到您的期望,而您的讚賞及肯定讓我們的餐飲團隊感到非常鼓舞,我們定必繼續努力,做得更好。

再次感謝您對LIS Café的支持,期待很快能再次為您服務。

胡穎怡謹啟

2020年3月10日的評論 透過行動裝置

經濟唔好公司都叫我地得閒放下假,閒日最好就緊係去下啲閒日會平啲既地方,自助餐就係其中一個。

我食完都急不及待同朋友share真係好抵食呀!原價$438,平日六五折,星期五六日同假期都有七折,再加原價加一,我平日去食埋單一人$330都唔使!

咁話說朋友就問我疫情下點解咁勇去食buffet,我緊係醒目一早問左啦,呢度為保衛生,疫情期間不設自助,食環球美食用放題形式好嘆呀!好就好在佢幫你擺埋盤好靚,影相打卡一流,但唔好就係份量有機會多過自己想食既,所以大家最好拎少少試下份量先haha

另外呢間Lis Cafe位置好多,我地有間private room岩晒傾密計!好,講下食物先。

中式老火湯今日係
蟲草花雞湯:冇味精 材料足 唔油膩 可按口味自行加鹽

冰鎮海鮮
大蝦: 爽口 大隻 鮮甜
阿拉斯加蟹腳: 有海水味 厚肉

沙律
美國番茄水牛芝士陳年黑醋: 有我最愛既火箭菜墊底,好新鮮好夾,同落左少少岩鹽吊味
Palma ham配密瓜: 比較乾身唔油,應是前腿部份,襯起多汁哈密瓜又ok,味道甘香。
雜錦芝士拼盤: 芝士我冇咩研究,菜單寫雜錦芝士都冇特別講明。但個人好鐘意有香草鋪面果隻酸酸地既芝士,好開胃!

風味小食
香脆雞柳: 炸得香脆得黎又juicy,鎖住晒啲肉汁係入面。

熱盤
點左羊柳,豬肩肉,西冷牛,想特別講下個羊柳好軟熟,唔羶唔太濃味,岩大眾口味。

甜品
芝士蛋糕: 好鬆化,唔會實的的食到飽飽濟,好香芝士味
蛋散: 用左酸酸地既柚子醬,食完正餐,為甜品既胃開一開
牛奶布甸: 唔太甜,香奶味,震騰騰,好正

參觀日期:2020年3月
1  感謝 choryinso

尊貴的 Chor Yin So賓客,

感謝您抽出寶貴的時間來分享您於LIS Café的用餐體驗。

胡穎怡謹啟

2020年2月29日的評論

慶祝情人節梗係要食自助餐啦,不過受到疫情影響,要避開人多聚集嘅日子,所以就早一日去,今日去嘅係如心南灣海景酒店嘅Li’s Cafe。

最近食肆都非常講求衞生,令食客食得放心。喺酒店門口就先有staff幫我哋測體溫。食物方面就唔駛出去拎,係用點菜紙落單,咁就唔怕食物長期暴露於空氣中減低受到病毒污染,又可以盡量減少同其他食客不必要嘅接觸。

【冰鎮海鮮】食自助餐不可或缺嘅海鮮。 阿拉斯加蟹腳夠大條鮮味;大蝦大隻爽脆;而藍青口味道都幾濃。

【刺身】三文魚有啲唔知係咪腩位,油脂豐富。吞拿魚就幾粉嫩;甜蝦爽甜帶少少膠質,口感不錯。

【巴馬火腿、風乾火腿配蜜瓜】超juicy甜美蜜瓜拼咸香火腿。一咸一甜但又幾夾。

食完冷盤就到熱盤。

【是日西式湯】係蘑菇忌廉湯,入面好多蘑菇蓉,但唔好飲嘅。

【芝士菠菜忌廉汁美國蠔】同【薑蔥焗蠔】都係蠔但中西煮法各有特色,芝士菠菜忌廉汁夠Creamy;薑蔥就夠惹味。

【香草牛油煎大蝦】香草牛油夠香味,再加爽口蝦肉。

【香煎西冷牛肉】同【西班牙豬肩肉】都肉質軟腍。

【蜜糖雞翼】少少甜唔會太膩。

【合時生果碟】有火龍果、西瓜、藍莓、士多啤梨、菠蘿⋯

甜品選擇夠多,不過食得太飽所以試咗部份咋。【香蕉蛋糕】香蕉味濃郁;【黑森林蛋糕】朱古力蛋糕加鮮提子粒。【麵包布甸】軟滑又唔會過甜。

【北海道牛奶布甸】就奶味香濃。最後點少得【Häagen-Dazs雪糕杯】朱古力味要勁Encore呀!

參觀日期:2020年2月
感謝 Leesouffle

食而不肥, 您好!感謝蒞臨LIS Café,並抽出寶貴的時間於貓途鷹網站予以評價。

我們非常高興得悉您對於本餐廳的任點任食晚餐及服務感到滿意,我們將會持續改進,同時維持卓越用餐體驗;希望在不久的將來能再次於LIS Café 歡迎您!

胡怡謹啟

2019年12月29日的評論 透過行動裝置

在這裡一連吃過兩餐,對晚餐和早餐有不同評論。

晚餐不錯,挺有聖誕氣氛,環境不吵挺舒服,海鮮有長腳蟹、青口、蝦和蛽(雖然沒有生蠔吃),有即場煮麵吧提供配以雞湯或豬骨湯的米粉和米線,有少量魚生和壽司,有四至五款芝士選擇,還有不知道為何要這麼早炸起而變得冷卻的一大堆天婦羅。甜品也有不少小型蛋糕和只有兩款味道的Häagen-Dazs雪糕(朱古力和雲呢拿味)。大致上也吃了很多輪餐點而味道也大致不錯。

早餐方面完全兩個極端,早餐的選擇非常少,只有最基本的西式早餐(炒蛋、火腿、茄汁豆、西式肉腸)比較可取,還有炒米粉也是味道不錯,其餘都完全不可取。例如只有饅頭和叉燒包,卻沒有提供燒賣和牛肉球之類的點心;而且有焗麵包機本是好事,但由於顧客質素問題,而且沒有明確指示限定每位客人可放麵包數量,我一直望見很多客人整碟四五個麵包倒進焗麵包機,我一直都無法焗自己的一塊麵包。

還有我發現早餐提供的芝士是昨晚沒什麼人碰的某款芝士,單純切粒再提供給客人吃,雖然我相信芝士保質期還未過,但在室外放置了整晚可能已經鋪塵的芝士,下一天再將吃剩的食物再放出,是有點噁心的。

同時熱飲位置放置的檸檬片也有少許衛生問題,檸檬片之前一晚切好超多,在碟子擺放得很漂亮, 而且有蓋子蓋著(有孔的蓋子,塵埃也容易飛進去),不過切開的檸檬在室溫放置超過12小時然後再提供給客人吃?食物安全方面有點質疑。

參觀日期:2019年12月
感謝 chanmariana

查看過LIS Café的旅客也查看過

去過LIS Café嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD