“經理主動熱情!”

Odelice! (灣仔分店)
訂位
5/6(週五)
20:00
網上訂購
香港排名第1 (共 677 間甜品)
卓越獎
價位: US$2 - US$5
菜式: 法國菜
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
4 週前的評論

疫情緩和當然要出外食返啲好嘢啦!呢次嚟到位於灣仔嘅ODELICE!呢間餐廳係一間法國餐廳,雖然店舖比較細,但坐位亦非常舒適,而呢度嘅服務員(經理)非常熱情款待,亦非常之細心介紹店內特色菜式。
吞拿魚牛油果他他:新鮮嘅吞拿魚伴嫩滑嘅牛油果,配上帶點酸嘅日式和風醬汁,是款出色好味嘅前菜,賣相亦非常精緻。
煙三文魚蕎麥餅:係一款由無麩質嘅蕎麥粉所製嘅鹹味可麗餅,係可麗餅內入面除左有主角煙三文魚外,還有菠菜,羅勒味較重嘅香草醬,他他醬,仲有隻雞蛋,非常豐富。
焦香帶子意粉:彈牙嘅帶子煎至帶點焦香,配上獨特配方嘅普羅旺斯雜燴,令其變得更有法國南部嘅風味。
經典肉眼牛排:餐廳用上來自新西蘭草飼肉眼牛排,牛味濃郁,火候控制得宜,表面烤痕非常明顯,令其焦香味十足,再加上獨特嘅牛肉汁,令到牛肉味更為濃郁。
晴天冰茶,士多啤梨羅勒冰茶:晴天冰茶有橙,檸檬,迷迭香所以非常清新,士多啤梨羅勒冰茶,士多啤梨味冰茶帶上淡淡嘅羅勒香味,配搭得宜,令人感到驚喜。

感謝 hkfoodkillerr

2020年4月27日的評論

雖然最近少了外出用膳,但餐餐自煮並不容易,週日有事出了灣仔,便順道去了法式小店 Odelice 晚飯。入店前均需要量體溫及消毒雙手,用膳更放心。

吞拿魚牛油果他他 -
吞拿魚鮮味,牛油果入口順滑,配上日式和風醬,口感美味。

Superfood Salad -
顧名思義食材都是健康的食物,有羽衣甘藍、牛油果、藜麥、小扁豆、石榴和車厘茄等,沙律菜新鮮,加上少許青檸汁,豐富又清新,在主菜前先食健康點。

香煎帶子蕎麥薄餅 -
來法式小店怎能錯過蕎麥薄餅,薄餅散發出蕎麥香,帶子煎至約8成熟,內裡保留嫩滑,薄餅中間還有香濃的白酒忌廉野菌。

肉眼牛扒配薯條 -
Steak 份量不少,燒得剛好至medium內呈嫩紅,外邊帶炭香,味道濃郁。

肉桂蘋果 crepes -
另一必點的是法式 crepes,與蕎麥薄餅不同,crepes 口感煙韌些,肉桂香氣滲透煮得軟腍的蘋果,加上焦糖醬,每口配香滑雲呢拿雪糕,滋味無窮。

去不了外遊,讓味蕾往法國走一趟也不錯。

感謝 Fion1210
2020年4月20日的評論 透過行動裝置

法國小餐館給人一個家鄕的感覺,Odelice 牆壁上掛放着來自法國的畫報,裝修令人感覺舒適,相比高級拘謹的法國餐廳,我更喜歡興鬆地吃好。

先來法國空運黑青口,配薯條和牛油煮甜茴香醬,用薯條先點醬食,先填肚。

汁是用時蔬及比利時啤酒醬汁燉煮的,幾甜,裏面有蕃茄蒜頭及芫茜,青口有肥有瘦。

太座喜歡吃這裏的蕎麥薄餅,今次點香煎帶子蕎麥薄餅,焦香大帶子配煙肉,然後香濃白酒忌廉煮野菌,味道豐富。

最後我的極致羅西尼牛排極之好,香煎法國鵝肝伴200克新西蘭牛脊肉、配香滑薯蓉及紅酒牛肉汁。

今晚最好的竟然是甜品,火焰橙餅可麗餅雲呢拿雪糕,酒香濃,非常好,賣相好,又有綽頭。

參觀日期:2020年3月
感謝 CityTribe
2020年4月15日的評論 透過行動裝置

呢段咁鬱悶嘅日子,出糧要對自己好啲,去食餐好嘅。兩個人唔會超標。呢間好耐之前食過好味,今次再encore!
門口有搓手液,入去可以先消毒。我見店員都好勤力清潔樓面,都食得放心。

吞拿魚尼斯沙律:放工要開下胃先,炙燒吞拿魚幾新鮮,肉質同味道都好。蔬菜新鮮爽甜,加埋蜜糖芥末醋汁酸酸甜甜好正。
漢堡牛油蕎麥薄餅:上次食過最喜歡就係蕎麥餅,今次試另一隻味。漢堡牛肉。蕎麥餅外面脆脆地,好香麥味,配埋入面熱辣辣嘅牛肉,仲有黑松露雜菌汁,好香口。喺出面好少食到呢款食物,所以黎到真係必食
香煎盲槽魚:賣相好靚呀!魚質鮮嫩,上面有蕃茄、洋蔥、青瓜碎,配埋啲醬汁一口食,口感味道好豐富。呢個餐有兩個配茶可以選擇,我地揀左忌廉菠菜同炒野菌,好香,又有多啲蔬菜食
士多啤梨提拉米蘇:自家製嘅提拉米蘇,同平時食開嘅唔同,好creamy 好香,甜度適中,好鬆軟。配埋士多啤梨好平衡
牛油果、蘋果、青瓜汁 & 蘋果、青瓜、西芹汁

而家好少出街食飯,要對自己好啲,食到捧住個肚走呀~

參觀日期:2020年3月
感謝 HaHaRachelLM
2020年4月11日的評論 透過行動裝置

今日和朋友在灣仔逛完街後順便食午餐,假日的灣仔都很熱鬧,找到一間法國菜的西餐店Odelice, 位於小巷,靚中帶旺。餐廳的Brunch Menu 選擇很多,很吸引。

Odelice Brunch
份量很多,有半隻牛油果,炒滑蛋,蕃茄,香腸同蜜糖多士等,味道新鮮惹味。蛋炒得剛好熟,軟稔香甜,配蕃茄和菇等一齊食味道更鮮甜。

白酒汁煮黑青口配香脆薯條
青口鮮甜多汁,肉質爽口滑溜,白酒的香甜滲入肉質當中。薯條粗身香脆,即叫即炸,惹味可口。

牛油果雙重奏三文治加煙三文魚
用上香脆煙韌的法包多士,口感美味,塗上牛油果醬,味道更豐富。配上半隻牛油果,滑溜香甜,和鮮甜的煙三文魚很夾。

Nutella 榛子朱古力可麗餅配煎香蕉
一端上檯就香氣撲鼻,榛子朱古力醬味道濃郁,份量多,令每吃一口都食到其香甜味道。可麗餅薄而滑身,口感煙韌可口,配上香蕉令味道更豐富。

感謝 EllaTam

查看過Odelice! (灣仔分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (灣仔分店)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD