“身心平靜”
萬佛寺的評論

萬佛寺
香港排名第32 (共 912 間景點活動)
卓越獎
更新景點詳細資料
景點詳細資料
收費:
建議的造訪時間: 1-2 小時
2018年4月29日的評論 透過行動裝置

於沙田寶福山旁小路上 沿路都有不同佛像 山上寶殿雖小但安靜 可在內誠心拜佛及靜坐 即使唔相信阿彌陀佛都可抱有尊重心態前往

1  感謝 HaileyC142

1 - 5 則評論(共 2,121 則)

2018年2月19日的評論 透過行動裝置

萬佛寺係一間歷史悠久嘅寺廟,每年與家人來這廟宇已經差不多有40年以上的歷史,寺廟位於沙田,建築於山上,由山腳行上寺廟,正常速度計算大約要20分鐘左右,每次到達寺廟都已經滿頭大汗,沿途有好多佛像,有些時候會有猴子問途人取食物,近幾年多咗工人姐姐到這寺廟影相頗為熱鬧,寺廟有一個主大殿,內有超過相傳為數不少嘅佛祖及觀音大士以供個善信參拜,可以試試求簽旁邊也有幾位解簽的師傅可以幫幫大家,或者可以買一些趨吉避凶嘅飾物傍身,大殿旁邊有一個食齋嘅地方,一場來到可以試試,這裏的風景很不錯

感謝 winnievincci0406
    2018年1月25日的評論 透過行動裝置

來到沙田萬佛寺,你會發覺這隱世的佛門清淨地,能夠好好讓你清醒一下平時繁瑣的生活, 如果你是佛教徒,就更不能錯過這個靜 靜的 地方。

1  感謝 PhiliaLipia
    2017年10月19日的評論 透過行動裝置

扶老攜幼由沙田站出發,一啲都唔遠
    可以陪媽媽去行個圈,食下齋
    又當行下山做運動,樓梯算幾易行,帶埋個三歲既小朋友都行到
    沿途見到個個佛像都唔同,而且做得好細緻,好有特色,小朋友仲識得講:拜拜爺爺
    上山食野再落返沙田,一個上晝完成,之後仲去埋沙田行街

感謝 Climber733496
    2017年9月20日的評論

如果喜歡行山, 萬佛寺可以滿足你, 既可以行山, 又可以看到沙田的美景, 更可以參拜。大約15-20分鐘就可以由港鐵站行到。

這裡也有齋菜, 可以一嘗。

感謝 justintM7242AM

查看過萬佛寺的旅客也查看過

去過萬佛寺嗎? 請分享您的經驗!