“至愛的平民蕃茄牛通及奶油脆豬包”
勝香園的評論

勝香園
香港排名第218 (共 10,568 間餐廳)
價位: US$5 - US$10
菜式: 亞洲菜, 快餐
更多餐廳詳細資料
適合: 當地美食
用餐選擇: 早餐, 戶外用餐
周圍地區: 上環
3 週前已評論

中上環的大排檔買少見少, 這是其中一家至愛的平民美食, 蕃茄控的天堂! 豪不吝嗇的用上多個蕃茄製造的紅紅濃湯麵, 配上嫩滑的牛肉片, 加上香脆可口的奶油豬仔包, 便是一頓回味無窮的午餐! 炎炎夏日來到時, 便要再多加一支冰凍可樂以防中暑, 因此非常感謝窩在火爐旁默默煮食的大廚們的堅持!

感謝 BL2047

4 週前已評論

最地道既港式食物點少得係中環遠近馳名既勝香園呀!每次去都大排長龍架!雖然環境一定及不上普通茶餐廳,不過就係係街邊食先有一種另類風味。首選就梗係要叫佢地既番茄通同埋我最愛既檸蜜脆啦!
    唔好睇佢個樣好似平平無奇咁,其實湯底非常濃郁!仲有大量既番茄蓉係底架!我叫左餐肉煎蛋通,煎蛋裏面仲保持住流心,好正!而亮點就係個檸蜜脆啦 麵包烤到非常香脆,加上滿滿既蜜糖,略帶微微既檸檬酸味,真係可以一個人食兩份呀哈哈!

食完重口味既番茄通同檸蜜脆點少得飲個凍冰冰既鹹檸七呀!可以見到佢分量好多,鹹味都好重,非常開胃。

超水準既食物而且價錢非常相宜,難怪每日都大排長龍啦!

感謝 abigbitehk
    4 週前已評論

每隔一段日子,總會想到勝香園吃蕃茄牛通,大大碗三料通,才36蚊,在中環區算難搵的平食了。很欣賞檸汁脆,其實就是烤脆了的豬仔包上,淋上檸蜜,但每次吃通粉都吃飽了,沒空間再吃。

感謝 fishchan2013
    2018年4月13日已評論 透過行動裝置

我選擇在星期六光顧「勝香園」,除了因為「勝香園」有歷史價值外,因為勝香園跟有個奇怪的設定,就是逢星期日休息。既然「勝香園」逢星期日休息,自然要趁它星期六仍然營業,儘快試一試它的招牌食品和味道。

感謝 依廷 陳
    2018年4月3日已評論 透過行動裝置

襯天氣唔太熱就去勝香園食茄牛通,濃茄味湯底再加肥大既通粉,好味又充實,酸酸甜甜,連茄湯都做到掛杯效果就知到落足料!

感謝 yeahfood

去過勝香園嗎? 請分享您的經驗!