“一杯咖啡一本書,做返兩小時港豬”

Espresso Alchemy (尖沙咀)
香港排名第57 (共 211 間小吃)
卓越獎
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前的評論 透過行動裝置

餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

我認為每個人每個星期都需要騰空一段時間比自己,一個人做自己鍾意做嘅野,食自己鍾意食嘅野☕️,就咁一個人去靜下,唔講野,遠離手機,諗下野,放空下,發下夢...

而呢個星期我留比自己嘅時間就去左尖沙咀美麗華商場嘅Espresso Alchemy嘆我最鍾意嘅咖啡,睇我最鍾意嘅書,咁樣過一個下晝,就真係好寫意好舒服☺️,而我最近睇嘅書係林日曦嘅《黑面》,講嘅係有時我地都需要自私一下,放低成日掛係臉上嘅笑容面具,黑下臉,總之開心就好

叫左杯large size嘅flat white ($42),意大利咖啡(espresso)同牛奶泡沫(microfoam)嘅比例正合我心意☺️,尤如我嘅心情,苦中帶甘...甘中帶甜...甜中帶滑...滑中...

參觀日期:2020年7月
感謝 hinsonfoodhk

2020年4月30日的評論

平時我不太喜歡食all day breakfast, 因為好似好油膩和好飽。
呢間cafe嘅全日早餐另我有所改觀,首先份量不是太多,剛好!
雞蛋炒得滑溜。
薯角加了香草和黑椒,吃起來份外醒胃。
腸仔細細條好cute,脆口。
多士混入咖啡醬,散發出咖啡香,有特色。
牛角包都好新鮮,酥脆。
牛油果蓉加添了紫洋蔥和煙肉粒,惹味,增加味蕾感覺。
Cappuccino 當然品質有水準,佳因cafe是主打各種不同咖啡的。香醇帶苦澀,飲後那種回甘非常強烈。
Tiramisu都不錯,酒的香味好特出,質感又綿又滑。最緊要係不會太甜。

參觀日期:2020年4月
感謝 pcsy
2020年3月26日的評論 透過行動裝置

TST 尖沙咀 • Espresso Alchemy☕️
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

尖沙咀美麗華的底層原來有間高質的咖啡店,其中一位店主是擁有專業認可資格的杯測師,將不同產地和品種的咖啡豆評級,故相信對咖啡有一定的要求

雞柳漢堡配自家製咖啡燒烤醬 Chicken Burger with BBQ sauce $118
素菜茄醬闊面 Tomato Vegan Lasagna $118
伯爵茶鮮奶朱古力Earl Grey Chocolate (w/ lunch set)☕️

餐廳用上咖啡來調製醬汁,雞柳漢堡有微微的咖啡香,甜甜的燒烤醬,又幾好食,配以焦香的薯仔粒,好特別素菜千層麵有芝士和茄子,微辣不錯伯爵茶朱古力好正!拉花好靚,茶甘清香,好重伯爵茶味,絕對可以滿足茶控☺️

味道:
環境:
‍ 服務:
抵食:

感謝 penguin_foodblog
2020年3月18日的評論 透過行動裝置

跟好友約了午餐閒逛,點了一個全日早餐及一個蟹肉味噌扁麵,份量適中味道不錯,跟餐有南瓜湯及咖啡,選了的泡沫咖啡很香濃好喝,尖沙咀閒聊的好地方。

感謝 LamGraceHK
2020年3月7日的評論 透過行動裝置

黃色咖啡店☕️
無論休息、聊天或趕工,
我們總需要一間咖啡店

《Earl Grey Chocolate》
一口便愛上了‼️
我原本就很喜歡喝茶,
家裏擺放着各式各樣的茶
卻真的沒有想過配搭朱古力!
兩種味道相輔相成,比例剛好
即使我不好朱古力,也很喜歡呢!
當然,拉花也很可愛,令人心曠神怡

《青醬烤雞意大利三文治》
似乎很多人推薦
麵包烘得外脆內軟,
豐富配料令口感頗豐富
內裏還有莫沙里拉芝士~
整體有層次,而且飽肚

《美國牛肉洋蔥青椒蘑菇三文治》
朋友想吃點肉,
這是不錯的選擇喔
麵包同樣是外脆內軟,
牛肉份量足,用料上乘
如果想吃肉可以選擇這個~

小提示 Tips:
這裏環境很舒服,光線充足很適合看書、聊天或用電腦辦公店員服務也是很好,一流

感謝 mooncake_yan

查看過Espresso Alchemy (尖沙咀)的旅客也查看過

去過Espresso Alchemy (尖沙咀)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD