“裝潢很新穎的港式餐廳”
饮茶的評論

饮茶
香港排名第750 (共 10,546 間餐廳)
價位: US$13 - US$25
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 尖沙咀
描述: 位於尖沙咀的「飲茶」,主打創意點心中菜,在注入玩味元素的同時,也保留傳統中菜的精髓;我們亦非常重視食物質素,採用新鮮時令的食材入饌,絕不含味精。「飲茶」在中西合壁的環境下,是一間適合親朋好友、一家大小、或是生意夥伴共聚和分享美食的中式點心菜館。
3 週前已評論 透過行動裝置

很多特色餐點 味道也很不錯
賣相非常好 擺盤起來很適合打卡拍照

感謝 Vicky L

3 週前已評論

潮流帶起好多新式點心,將舊式傳統點心加入創意黎呈現出得意可愛的賣相。飲茶一開既時候我就比佢非常可愛又同卡通片既煤炭屎鬼生得好似既奶黃飽吸引住。【睇住流奶】呢個名搞笑得黎亦都非常有創意同傳遞到流心奶黃包既特色,一上菜時奶黃包熱辣辣,一撕開既時候熱辣辣既流心奶黃從裂縫中流出黎,不但賣相得意,而且味道仲唔錯。
    而另外一款綠茶飽我覺得稍微比奶黃飽遜色,綠茶味唔夠重,不過賣相就大大加分

而且杯杯碟碟都精心挑選過,爲食物額外增添一份味道。大家睇下呢隻藍色碟上面既小金魚裝飾,非常精緻可愛~

我覺得呢個炸雲吞外面炸得好脆,不過餡料唔多,食落去外皮個粉有點過厚,勉强合格~

前面既係【橙棍冬瓜】係由冬瓜條同橙汁整成,酸酸甜甜,味道有少少似橙花骨既味,都幾開胃。 而後面係【刨冰醉雞】,有別於傳統醉鷄,呢款加上左小冰塊係面,不過我認爲對菜式本身影響不大,酒味偏淡,但肉質尚算嫩滑,不過不失。

呢款【近墨者黑】係新鮮墨魚汁蛋白炒飯,黑黑既墨魚汁果包住每粒飯,配上鮮嫩蛋白,形成一種好特別既質感,唔錯。

整體黎講我覺得食物質素同味道幾好,而且每款點心菜式既賣相都好精緻,價錢中等,都算唔錯~

感謝 abigbitehk
    2018年3月31日已評論 透過行動裝置

這是我第二次來,有點小失望,感覺沒有上次吃好吃,覺得這次不是太鹹,就是太甜,不然就是飯比較硬一點,希望他們要改進ㄧ下,很可惜,本來我還很喜歡的說!

感謝 vic洋
    2018年3月29日已評論

有朋友來港絶對推薦!不但點心造型可愛,櫻花蝦炒飯和芝麻菠菜都出乎意外地好味,大人小朋友相機都吃得開心。

感謝 catkei
    2018年3月12日已評論 透過行動裝置

香港朋友推薦 很fusion的一家飲茶店,造型可愛有趣味,口味也很好好味,但比較美中不足的是因為造型導致麵皮較厚影響了一點口感。

感謝 學維 宋

去過饮茶嗎? 請分享您的經驗!