“經濟韓餐之選”
首爾石鍋燒的評論

首爾石鍋燒
網上訂購
香港排名第1,365 (共 13,784 間餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
3 週前的評論 透過行動裝置

放假終於可以鬆一鬆,去了旺角逛街,晚上就在通菜街搵食,比較經濟實惠。由於太肚餓的關係,我們選了二人餐再加兩個小食,沒得去韓國旅行,就吃東西補數。

首先來前菜,有4款,其中我最喜歡辣泡菜和青瓜,酸辣很開胃。

韓風一口雞
這是跟餐的,一口雞炸得剛好,不會一口油,外脆內嫩,沾上韓式甜辣醬很好吃。

秘製烤肉豆腐鍋
加了$6要海鮮和$8要手打烏冬。海鮮有3隻爽口蝦球和兩隻青口。豆腐超滑,烏冬煙韌,配辣泡菜湯,惹味順口。

傳統石頭鍋飯
加了$4選牛肉粒,牛肉粒肉質鬆軟,大大件,份量足。石鍋飯伴入蛋、大豆芽、紅蘿蔔絲和辣醬,很香口。

海鮮蔥餅
蔥餅煎得香,不會油淋,外脆內軟,香蔥加上爽口蝦仁,材料簡單但味美,記得要沾上酸辣汁吃。

煎韓國粉絲餃子
餃子皮脆脆的,裏面有滿滿的粉絲和碎肉,粉絲控表示滿足。餃子沾上甜燒汁更滋味。

跟餐的飲品,我們就$5升級選了紅棗蜜,養生又滋潤。最後埋單$355,飽到一個點。

參觀日期:2020年5月
感謝 FoodieFoodie_84

2020年4月11日的評論

經常嚟呢度食, 次次都係食秘製烤肉豆腐鍋 。
我覺得泡菜烤肉豆腐鍋,金菇肥牛豆腐鍋,同埋 泡菜餃子烤肉豆腐鍋最好食。

另外雞翼好juicy,都係必點
小食我會揀海鮮蔥餅, 佢個汁跟個餅好味

參觀日期:2020年4月
感謝 AAlanwalker
2020年3月6日的評論

開心的一餐
泡菜豆腐鍋好好吃。。我喜歡那半生熟的蛋, 湯餸飯真係令我再三回味。

海鲜䓤餅正,跟醬汁最正。

我也喜歡鐡板牛肉,送飯最好吃

石頭鍋飯我最喜歡豬頸肉石頭鍋飯,
黑椒金菇肥牛石鍋飯都好食,都幾重黑椒嘅辣。。

餐廳多人排隊,待應好似好忙咁,但都幾有善:)

參觀日期:2020年3月
感謝 Foodieyanyan00
2020年2月24日的評論 透過行動裝置

今天來到了位於旺角的首爾石鍋燒,餐廳主打當然是石頭鍋。我們2人點了傳統石頭鍋飯、蕎麥冷麵作主食,另外點了韓式燒牛肋骨和煎韓國泡菜餃子開心share。
來韓國餐廳當然唔少得韓式開胃前菜,前菜有4款,除了必有的泡菜外,還有芽菜、醃青瓜和粉絲。泡菜和青瓜非常入味而且爽脆有口感,不錯。
餐廳提供多種款式的石頭鍋飯,我們選擇了的傳統石頭飯(配牛柳粒),除了自選的肉類外,石頭飯還有蛋、芽菜、蘿蔔絲等配料。石鍋非常熱,另鍋內的飯形成飯焦,非常香脆。怕辣的朋友可以叫辣醬另上自己調較辣度。
友人怕辣點了蕎麥冷麵,有蟹柳、玉子、鳴門卷等配料,麵身爽滑彈牙。
小食方面,牛肋骨燒得香口,肉質稔身,配有生菜夾起一起食,減去油膩感。至於泡菜煎餅,外皮煎得香脆,內餡的泡菜爽口帶微辣,配上醬汁,非常特別,值得一試。

首爾石鍋燒
旺角通菜街21號地舖

參觀日期:2020年2月
1  感謝 delish_hk
2020年2月17日的評論

之前已經嚟過幾次 唔知點解呢個地方好吸引久唔久就會諗起想食呢間 lunch time都幾多人 拎飛排隊都等左幾耐下(可能我哋多人‍♀️) 佢啲lunch set唔係好貴 仲要包一碗湯(er..好似係粟米蛋花。。之類) 同埋包熱飲 凍飲只係加兩蚊 今次我叫咗泡菜燒肉豆腐鍋配飯 個豆腐鍋一嚟到 超級hotttt 入邊好多料 除左泡菜燒肉同豆腐之外 仲有韓式粉絲, 粟米 同埋蛋 其實我懷疑就咁食一個鍋 唔使加飯都已經夠飽 泡菜鍋唔係好辣 有愈食愈想食嘅感覺 一句講曬 超級抵食!

參觀日期:2019年3月
感謝 jillstaste

查看過首爾石鍋燒的旅客也查看過

去過首爾石鍋燒嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD